Persbericht Boycot Trend Micro

EN | FR

Persbericht Vrijschrift, 8 februari 2008

Vrijschrift roept op tot boycot van Trend Micro

WORKUM -- Vrijdag 8 februari 2008 -- De Stichting Vrijschrift heeft vandaag opgeroepen tot een wereldwijde boycot van Trend Micro-producten. De oproep is een antwoord op de publieke aankondiging op 29 januari jongstleden dat Trend Micro een rechtszaak in november vorig jaar heeft aangespannen tegen Barracuda Networks, maker van netwerkbeveiligingssoftware. In deze zaak claimt Trend Micro dat Barracuda Networks inbreuk maakt op zijn Amerikaanse octrooi op software die virussen uitfiltert op internetgatewaycomputers. De claim betreft het vrije en open-source-programma Clam AntiVirus (ClamAV), en eist dat Barracuda een licentie betaalt, danwel ophoudt met het verspreiden van zijn webfilterhardware en andere producten.

Softwaremakers die over softwareoctrooien beschikken neigen tot het voeren van een onderlinge "koude oorlog", waarbij ze octrooien verzamelen voor defensieve doeleinden. Zelden worden offensieve rechtszaken tegen elkaar aangespannen. De voorzitter van Vrijschrift, Wiebe van de Worp, vindt dat het agressieve gebruik van rechtsmiddelen door Trend Micro "de grenzen van het fatsoen ver overschrijdt", en verwijst naar eerdere acties van het bedrijf, waarbij "organisaties als Symantec en McAfee werden afgeperst met soortgelijke dreigementen van rechtszaken".

Volgens Van der Worp en anderen gaat er nog een grotere bedreiging uit van deze rechtszaak ten opzichte van de Free en Open Source Software-gemeenschap (FOSS). Barracuda-CEO Dean Drako schrijft in een statement aan de FOSS-gemeenschap: "De acties van Trend Micro laten zien dat ClamAV en andere open source projecten kwetsbaar blijven voor commerciƫle octrooihouders die de gemeenschap onrechtvaardig trachten af te remmen."

Het resultaat is dat de gemeenschap nu de koppen bij elkaar steekt en steun biedt aan Barracuda. Zo stelt Eben Moglen van het Software Freedom Law Center: "de collectieve verdediging tegen softwareoctrooien is een gedeelde verantwoordelijkheid voor iedereen in het vrije-software-ecosysteem". Vrijschrift vindt dat een octrooisysteem dat softwareoctrooien toelaat fundamenteel stuk is; maar dat geeft volgens de stichting bedrijven niet het recht om daar misbruik van te maken. Vrijschrift roept daarom de hele ICT-gemeenschap op, de makers van zowel vrije als niet-vrije software, om Trend Micro-producten te boycotten.

Over Vrijschrift

Stichting Vrijschrift.org wil dat zaken met het karakter van vrije informatie -- zoals vrije software, vrije leermiddelen en literatuur uit het publieke domein -- een vaste plaats krijgen binnen onze samenleving zodat deze iedereen kunnen dienen. De stichting was nauw betrokken bij de succesvolle campagne om softwareoctrooien uit de Europese Unie te weren.

  • [get | view] (2008-02-08 02:28:42, 8.2 KB) [[attachment:boycott_trend_micro_dweil_2_trans_l.png]]
  • [get | view] (2008-02-08 02:32:07, 29.7 KB) [[attachment:boycott_trend_micro_troll.pdf]]
 All files | Selected Files: delete move to page copy to page

Contact

Wiebe van der Worp, voorzitter Stichting Vrijschrift, wiebe at vrijschrift.org tel.: 06 455 939 82

boycott_trend_micro_dweil_2_trans_l.png

All text is available under the terms of the GNU Free Documentation License.